Kennel Minngehke och N.O.S.-Natural Open Sense
Lapsk vallhund

N.O.S - Natural Open Sense 

Startades upp 2013. Då jag brinner för allt som har med hundars nos att göra och efterfrågan på om jag kunde komma och hålla kurser på olika klubbar och även privatpersoner som frågade. Beslutet var inte så svårt då jag såg hur kul det var att se så många olika ekipage. Jag hade redan tidigare en allmänlydnadsinstruktörutbildning och MH-figurant. Kurser inom personspår och rovdjur hade jag gått på löpande band runt om i Sverige, min hane var redan rovdjurstränad och kunde markera och spåra varg/björn/lo. Samma år blev hanen Nord Vch. Jag ansåg att jag behövde lite fler instruktörsutbildingar och utbildade mig ganska snabbt inom det mesta inom nosarbeten.

Jag brukar ha två regler till mina kursare: 

  1. säg aldrig nej till hunden, du vet inte vad den gör med nosen, det är ingen lydnadsträning utan träning i självständigt arbete. 
  2. hälsa inte på någon annan kursares hund, när hunden ska lära sig något nytt så är det bättre att publiken är tråkiga och inte tar uppmärksamheten från hundens arbete.

I nosarbete arbetar jag nästan bara med shaping metoden, det fungerar inte med att tvinga eller ger kommando till hunden vad ska göra med nosen, det är bättre att använda sig av utrustning (halsband/sele) som talar om för hunden vad som förväntas. När hunden blir säker på sin uppgift så kan man lägga till kommando om man önskar. På mina egna hundar har jag olika halsband eller sele beroende på vad de ska göra.

Jag håller kurser i:

  • Personspår (Certifierad) (Spårdomare, start- järn- bronsspår i SHK)
  • Viltspår (Certifierad)
  • Hårdaspår (Certifierad)
  • Specialsök (Certifierad)
  • Kantarellsök (Certifierad)
  • Nose Work (certifierad, Doftprovsdomare och klass 1-Elit domare SNWK)
  • Bästa Starten (Certifierad)


,