Kennel Minngehke och N.O.S.-Natural Open Sense
Lapsk vallhund

Kennel Minngehke

Minngehke betyder "baktrupp, bakre del av renhjord" på sydsamiska, det är där som jag vill att en renvallande hund ska hålla sig, en hund som vallar på renar ska vara bak för att driva djuren fram och på sidorna av renflocken för att hålla ihop djuren.

Jag heter Marie Bankhed och bor i ett gammalt torp i Fagerås i Värmland. Min första Lapsk vallhund köpte jag 2009. 

Vabbe (Söpnarby Varri) 2009-2021, specialtränad på rovdjur och eftersökshund (NVR & jakt) 2015-2018 vinnare i jägarförbund eftersöksekipage, NordVch. NW2

Kumppi 2014-2022, tävlingslydnad klass 1 och vallning NHAT, NordVch. 2018 blev Kumppi rankad som bästa viltspårhunden i den finska specialklubben.

Fnatt (Minngehke Baatsa) född 2020-, planen för henne är tävlingslydnad, vallning, HtM och viltspår.

Mitt mål är att få fram friska/sunda hundar som har mycket motor och med vallningsegenskaper. Jag ser att mentalitet och hälsogranskning är viktiga byggstenar för att få fram bra hundar. Valpar som föds upp här får en start med mycket utevistelse i en hage som har ex vippbräda, gunga, skramlande plåtburkar, bollhav, tunnel mer kommer till efter hand. Jag tränar de lite på inkallning och klicker. Dammsugaren brukar få vara igång under längre tider. Jag försöker att ha olika typer av besökare som valparna får bekanta sig med, män, kvinnor och barn.

Söpnarby Varri "Vabbe" och Kumppi
Kumppi
Kumppi
Kumppi
Kumppi
Kumppi
Kumppis föräldrar. Moder: Pihlajamäen Herranterttu. Fader: Hagassessan Vahvavahti