Kennel Minngehke och N.O.S.-Natural Open Sense
Lapsk vallhund

Minngehke Baatsa – eller "Fnatt" som hon kallas

Minngehke Baatsa är född och uppvuxen här hemma. När jag skulle välja vilken valp som skulle få stanna kvar, stod valet mellan henne och en annan tik. Eftersom tävlingslydnad är min passion, föll valet på Baatsa. Ett tag trodde jag nästan att det var något fel på henne – hon skällde inte och lekte inte så mycket med sina syskon. Men en tyst hund passade mig perfekt med tanke på mina planer.


Namnet Baatsa betyder "stanna kvar", men det dröjde inte länge innan hon fick smeknamnet "Fnatt". Träningen började tidigt med små samarbetsövningar i köket. Jag la mycket tid på att hon skulle kunna hålla fokus på en godisbit framför henne. Det byggde upp en bra stadga – hon kunde stå helt stilla och stirra på godisbiten, även om jag tog på henne eller gick bakom henne. När jag gav frisignal fick hon ta godiset. Om hon släppte blicken, började vi om.


En sak jag aldrig tränade var ögonkontakt. Jag vet att det ofta är en övning på valpkurser, men jag tänkte att det behövs nog inte. Hunden tar själv kontakt med oss för att läsa av vårt ansikte.


Vi tränade även bakdelskontroll med hjälp av en badrumspall, och jag la mycket tid på att Fnatt själv skulle söka sig in i en utgångsposition. Jag ställer höga krav på att positioner ska vara rätt på varje centimeter. Det kravet ställer jag från början, så slipper jag gå tillbaka och börja om efter några år. Jag vill att det ska vara naturligt för hunden att söka sig till rätt plats.


Förutom detaljträning tränade vi mycket fart med Fnatt. Farten byggde vi upp genom olika lekövningar. Att leka mycket med sin valp och unghund är jätteviktigt. Det bygger upp ett intresse hos hunden för att det är roligt hos föraren och att det är där det händer något. Träningen kunde bestå av att hon skulle sitta på en punkt medan jag gick iväg med en leksak i långt snöre. När jag sa "japp" fick hon springa efter mig och ta den.


Jag började tidigt med att ha olika ord i träningen. Belöningsordet var "yes" som betydde att det kommer en godis. "Japp" betydde att det kommer en lek, till exempel att jag kastar iväg en leksak som hon får springa och hämta. Jag jobbar med att både lek och godis ska vara uppskattat.


Vi införde också en startrutin för Fnatt. "Igenom" betyder att hon ska gå igenom mina ben och komma upp i vänster position – då vet hon att nu kör vi lydnad.


Fnatt har stora förväntningar när det handlar om självständiga arbeten. I nose work har jag fått prova mig fram till olika typer av starter. Det som verkar passa bäst för henne är att jag går mot startlinjen i väldigt sakta tempo med en godis i handen. Vid startlinjen får hon godbiten och börjar söka på ett balanserat vis. Jag stannar aldrig till på startlinjen, utan ser till att det blir ett jämnt flyt.


Vi tränar mycket lydnad, och jag försöker träna 1-2 gånger om dagen, 5 dagar i veckan.

Plan 2024:
Startklass
NORD UCH 
Appell

Titlar:

2023: SE UCH, FI VCH, NO BS CH, NORD VCH, NW2

2022: SE VCH, NW1


Tävlingar med Fnatt


Nose Work
Klass  
TSM1 
TEM1 Behållare 
TEM1 Inomhus 
TEM1 Fordon 
TEM1 Utomhus 
TSM2 
TEM2 Behållare 
TEM2 Inomhus 
TEM2 Fordon 
TEM2 Utomhus 
TSM3 
TEM3 Behållare 
TEM3 Inomhus 
TEM3 Fordon 
TEM3 Utomhus 
Elit 


Antal Diplom
4
3
3
3
3
3
3
3
4
0
1
0
0
0
0
0