Kennel Minngehke och N.O.S.-Natural Open Sense
Lapsk vallhund

Minngehke Baatsa

Minngehke Baatsa är född här hemma, när jag valde vilken valp som skulle få stanna kvar här hemma, så stod valet mellan henne och en annan tik, men då tävlingslydnad är det som jag helst vill hålla på med så blev valet Baatsa.
Ett tag trodde jag nästan att det något fel på henne, hon skällde inte och lekte inte så mycket med sina syskon. Men en hund som inte skäller så mycket passade mig med tanke på mina planer. 

Baatsa betyder ”stanna kvar”, men det blev snabbt en nytt smeknamn på henne, ”Fnatt”.
Träningen började tidigt med små samarbetsövningar i köket, exempel la jag mycket tid på att hon skulle kunna hålla fokus på något som jag lagt framför henne. Detta gjorde att jag byggde upp en bra stadga på henne, med andra ord så skulle hon kunna stå helt stilla och frysa blicken på en godisbit som låg på golvet, även om jag tog på henne eller gick bakom henne så skulle hon fortsätta med det, när jag sen gav henne en frisignal så fick hon lov att springa och ta godiset. 

En sak som jag aldrig tränade med henne var att hon skulle ha ögonkontakt med mig, jag vet att det ofta är en övning som de har på olika valpkurser, men jag tänkte att det behövs nog inte, för hunden tar själv kontakt med oss för att de läser av hela vårt ansikte. 

Jag tränade även en del bakdelskontroll med hjälp av en badrumspall och jag la mycket tid på att Fnatt själv skulle söka sig in i en utgångsposition. Jag ställer väldigt höga krav på att positioner ska vara rätt på varje cm, det kravet ställer jag från början, då slipper jag gå tillbaka efter några år och börja om från start igen. Jag vill att det ska vara naturligt för hunden att söka sig till rätt plats.
Förutom detalj träning så tränade jag mycket fart med Fnatt, farten byggde jag upp i form av olika lekövningar. Att leka mycket med sin valp och unghund anser jag är jätte viktigt, det bygger upp ett intresse hos hunden av att det är roligt hos föraren och det är där det händer något.

Plan 2024:
LD Start
NORD UCH 
Appell

Titlar:

2023: SE UCH, FI VCH, NO BS CH, NORD VCH, NW2

2022: SE VCH, NW1